SVENSKKONTROLL . se
Besiktningar - Kontrollansvarig - Utredningar Upphandlingar-Ubildningar-Tvister/Juridik-Riskkonsult
Försäljning av bostadsrätter för nästan 227 miljarder
2016 såldes det 103 000 bostadsrätter till ett sammanlagt värde av nästan 227 miljarder kronor.
Medelpriset för en bostadsrätt i landet steg ca 9 procent.
Storstadsområdena, Stockholm, Göteborg och Malmö såldes det bostadsrätter för 177 miljarder kronor, vilket motsvarar
78 procent av det totala försäljningsvärdet
Antalet försäljningar av bostadsrätter uppgick 2016 till 103 139, vilket är 7 000 färre än 2015. Det är värt att påpeka att antalet för 2016 är bland de tre högsta noteringarna sedan statistiken började.
57 procent av alla bostadsrättsförsäljningar skedde i:
Stockholm 37 procent
Göteborg 10 procent
Malmö 9 procent.
Nyhet rev 2018-06-14
Flera ändringar görs i Boverkets byggregler (2011:6), BBR den 1 juli
2018. Det gäller bland annat energiregler, brandregler och regler om utsläpp.
Energiregler
Övergångsperioden för avsnitt 9 förlängs
Den största förändringen vad gäller reglerna om energihushållning i avsnitt 9 BBR är att övergångsbestämmelserna i BBR 25 kommer att förlängas från den 1 juli 2018 till den 1 januari 2019. Det innebär att äldre regler avseende energihushållning (dvs. avsnitt 9 i BBR 24) får användas fram till årsskiftet.
Metoden för att fastställa och beräkna en byggnads energiprestanda ändrades 2017 från specifik energianvändning till primärenergital, främst med anledning av EU:s direktiv om byggnaders energi-prestanda och krav på näranollenergibyggnader. Att övergångs-perioden för avsnitt 9 BBR nu kommer att förlängas innebär att
fram till årsskiftet kan antingen specifik energianvändning eller primärenergital användas när en byggnads energiprestanda ska fastställas.
Övergångsperioden för BEN förlängs också
Reglerna om energihushållning i avsnitt 9 BBR har nära samband med Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2016:12) om fastställande av byggnadens energianvändning vid normalt brukande och ett normalår (BEN). Som en följd av att övergångsbestämmelserna för avsnitt 9 BBR förlängs kommer
därför övergångsbestämmelserna för BEN att förlängas under samma tidsperiod, till den 1 januari 2019
Korrigering av den övre begränsningen av ventilationstillägg
En ytterligare förändring i avsnitt 9 är att en fotnot i tabell 9:2a korrigeras så att en övre begränsning på ventilationsflöde som kan användas i beräkningen av ventilationstillägg för flerbostadshus med övervägande del små lägenheter läggs till. I fotnot 4 till tabell 9:2a läggs till att qmedel begränsas uppåt till 0,6 l/s per m2. Den övre begränsningen fanns med i konsekvensutredningen för BBR 25, men kom inte med i föreskrifterna.
Mer information om vad som är på gång inom energiområdet
Det är många förändringar på gång inom energiområdet. Boverket går för närvarande igenom de remissvar som kom in gällande remissen av skärpningar av kravnivån för byggnaders energiprestanda enligt EU:s krav på nära-nollenergibyggnader. Samtidigt har EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda ändrats. Boverket ska därför också utreda vilka ändringar det omarbetade direktivet medför för svenska regler.
Fördjupad information om regelarbetet inom energiområdet finns på
https://www.boverket.se/sv/byggande/bygg-och-renoveraenergieffektivt/regelarbete-inom-energiomradet/
.
Där kan du också följa Boverkets uppdateringar på nyhetssidan
https://www.boverket.se/sv/byggande/bygg-och-renoveraenergieffektivt/nyheter-inom-energiomradet/.
Brandregler
Brandavsnittet har reviderats genom att föråldrade hänvisningar till standarder för bland annat brandlarm har uppdaterats. Klassbeteckning för branddörrars röktäthet har bytts till gällande europeisk beteckning, vilket inte innebär någon ändring i sak. Möjligheten att använda äldre standard för kablars brandegenskaper har tagits bort då det numera är obligatoriskt att alla kablar som säljs ska vara CE-märkta och deklarera europeisk brandklass. Möjligt avstånd för icke brandklassad kabel som kommer in i en byggnad har ökats från 5 till 20 m för att underlätta anslutning till byggnadens elsystem.
Regler för utsläppskrav
Fastbränsleeldning
Boverket förlänger övergångsperioden för de ändrade reglerna om utsläpp och verkningsgrad för rumsvärmare som trädde i kraft den 1 juli 2017 genom BBR 25. Övergångsperioden förlängs till den 1 januari 2019. Det innebär att äldre regler i BBR 211
avseende utsläpp och verkningsgrad får användas fram till
årsskiftet. Övergångstiden förlängs för att ge de berörda mer tid att anpassa sig till ändringen och ta del av den vägledning och annan information om ändringen som Boverket har publicerat.
Dessutom görs några förtydliganden i de ändrade reglerna i BBR avsnitt 6:7412. Bland annat klargörs att kraven gäller vid nominell effekt och inte vid reducerad effekt. Att kraven ska gälla vid nominell effekt har hela tiden varit avsikten.
Bestämmelsen kompletteras också med ett allmänt råd. Genom hänvisning i det allmänna rådet till harmoniserade standarder för rumsvärmare förtydligas vilka provningsmetoder som används för att bedöma utsläpp och verkningsgrad för de produktgrupper som omfattas. Förtydligande av att kraven på utsläpp och
verkningsgrad gäller vid nominell effekt och tillägget av det allmänna rådet träder i kraft 1 juli 2018. Förtydligandena får en övergångs-period till 1 januari 2019 för att därigenom ge hela avsnitt 6:7412 samma övergångsperiod.
Ändringen av övergångsperioden berör bara byggnader med rumsvärmare. Övergångsperioden för BBR avsnitt 6:7411 om krav på byggnader med fastbränsleeldade pannor berörs inte och därmed löper dess övergångsperiod ut den 1 juli 2018.
Övriga ändringar
I reglerna om ventilation ändras hänvisningen till en standard, eftersom tidigare angiven standard upphör att gälla. Reglerna hänvisar till standarden vad gäller val av luftfilter för ventilationsanläggningar.
Bilagan till BBR upphör att gälla. Bilagan redovisar de publikationer som föreskrifterna och de allmänna råden hänvisade till.
Nyhet rev 2018-06-13
Den 12 juni 2018 fattade Boverket beslut om en ändringsföreskrift av BBR - BFS 2018:4 - BBR 26. För energireglerna i avsnitt 9 innebär ändringen att övergångsperioden för tidigare ändringar (BFS 2017:5 - BBR 25) förlängs från den 1 juli 2018 till den 1 januari 2019. I praktiken betyder det att fram till årsskiftet kan antingen primärenergital eller specifik energianvändning användas för att bestämma en byggnads energiprestanda. Aktuella föreskrifter hittar du i "Relaterad information". Du kan också läsa mer om ändringen på webbsidan Regelarbetet inom energiområdet.
Nyhet rev 2018-06-12
Trädde i kraft den 11 maj 2017, regeringen har beslutat om en höjning av riktvärdena för buller vid en bostadsbyggnads fasad från spår- och vägtrafik. För bostäder upp till 35 kvm läggs nivån nu på 65 dBA i stället för det tidigare 60 dBA. För bostäder större än 35 kvm höjs riktvärdet till 60 dBA mot det tidigare 55 dBA.
En höjning av bullerriktvärdena enligt dagens beslut innebär inte ändrade krav för ljudmiljön inomhus. Regeringen väljer i dag därför att tillmötesgå riksdagens krav och höjer riktvärdena för buller vid en bostadsbyggnads fasad från spårtrafik och vägar enligt följande:
Förordningsändringarna träder i kraft den 1 juli 2017 och kan tillämpas på redan påbörjade detaljplaner. Eftersom de aktuella bestämmelserna ska tillämpas vid bedömningen av om kravet på förebyggande av olägenhet för människors hälsa i 2 kap. 6 a § plan- och bygglagen (2010:900) är uppfyllt, gäller övervångsbestämmelsen till den bestämmelsen. Detta innebär att de nya bestämmelserna kan tillämpas på planärenden som påbörjats fr.o.m. den 2 januari 2015.
Regeringen fortsätter att arbeta för att underlätta tillämpningen av bullerfrågor vid planering av bostäder och har tidigare gett Boverket i uppdrag att följa upp tillämpningen av PBL avseende buller.
Om bullret vid en bostadsbyggnads fasad ändå överskrids bör en skyddad sida uppnås där bullret uppgår till högst 55 dBA ekvivalent ljudnivå och maximal ljudnivå mellan kl. 22.00 och 06.00 uppgår till högst 70 dBA vid fasad och som minst hälften av bostadsrummen är vända mot. Som ovan gäller även här högst 50 dBA ekvivalent ljudnivå samt 70 dBA maximal ljudnivå vid en uteplats om en sådan ska anordnas i anslutning till byggnaden.
Buller från flygplatser
Buller från flygplatser bör inte överskrida 55 dBA flygbullerinivå (FBN) - en medelljudnivå för flygtrafik - och 70 dBA maximal ljudnivå flygtrafik vid en bostadsbyggnads fasad. Om bullernivån om 70 dBA maximal ljudnivå flygtrafik ändå överskrids bör nivån inte överskridas mer än sexton gånger mellan kl. 06.00-22.00 och tre gånger mellan kl. 22.00 och 06.00. För Bromma flygplats gäller dock inte bestämmelserna om maximal ljudnivå flygtrafik mellan kl. 06.00-22.00.
www. SVENSKKONTROLL .se | info@svenskkontroll.se | 070-787 74 31
Copyright @ All Rights Reserved